Document Type : Research Paper

Authors

1 Anbar University - College of Agriculture

2 Anbar University - College of Science

10.37652/juaps.2010.15347

Abstract

This study was conducted to evaluate using possibility of common reed plant wastes
in the preparation of compost for Agaricus bisporus rather than wheat straw, which was adopted as a
basic substrate in the preparation the compost in the world and the effect of Liquorice extract spraying
at pin fruit bodies production and its quntity.Results indcate the lower proportion of carbon to nitrogen
(C: N Ratio) was 8.51:1 with the compost of wheat straw compared with common reed watse 15.32:1
and 12.32:1 with the compost of the mixture. The best production of fruiting bodies achieved 440.83
g/5 kg with the compost of common reed waste after 21 days of harvest, compared with 371.17 g/5 kg
from wheat straw, and that the best biological efficiency of 26.5% achieved with the common reed
waste compost, followed by an average of wheat straw the best rate of fruiting bodies weight 46.12 g
with the compost of the common reed waste, compared with 25.17 g on control of wheat straw
compost, while for a number of fruiting bodies achieved the greatest number of 17.42 fruiting bodies /
box with the wheat straw compost, compared with 7.42 fruiting bodies / box from the common reed
waste compost. For the quality of fruiting bodies that the highest cap dimater and a longer stipe 55.5
mm and 31.83 mm was obtaind from common reed waste compost compared with 43.08 mm and 31.58
mm from wheat straw. Chemical analysis showed that the best protein content of 20.68% with fruit
bodies from the compost of the mixture, compared with 18.27% on fruit bodies from wheat straw. And
the highest content of Ortho Dihydric Phenols 9.75 g/kg with the compost of the common reed waste,
compared with wheat straw 8.76 g/kg

Keywords

Main Subjects

1-       Chang, S.-T. and Miles, P. G. (2004). Mushrooms Cultivation, Nutritional Value, Medicinal Effect and Enviromental Impact, 2nd Ed. CRC Press LLC. USA. Pp. 451.
2-      USDA (2006). Nutrient Database. The Nutrient Data Laboratory (NDL) has the responsibility to develop USDA's National Nutrient Database for Standard Reference. P.1.
3-      Ren, Z. ; Guo, Z. ; Meydani, S. and Wu, D. (2008). White Button Mushroom Enhances Maturation of Bone Marrow Derived Dendritic Cells and their Antigen Presenting Function in Mice. J. Nutr. 138:544-550.
4-      Schmidt, O. (2006). Wood and Tree Fungi, Biology, Damage, Protection and Use. Springer. Germany. Pp. 334.
5-      خلف الله , عبد العزیز محمد خلف (1988). النباتات الطبیة والعطریة والسامة فی الوطن العربی. دار مصر للطباعة. السودان. 477 صفحة.
6-      قطب , فوزی (1977). النباتات الطبیة, زراعتها, مکوناتها, فوائدها. شرکة کیمفتکو للنشر. الجیزة, مصر. 358 صفحة.
7-      قاسم , عبد الوهاب حمدی (1976). إنتاج الفطر فی العراق, نشرة رقم 259. مدیریة الإرشاد الزراعی العامة. العراق.  17 صفحة.
8-      Vedder, P. I. G. (1978). Modern Mushroom Growing. Director of Mushroom Grower's Training Centre in Horst, The Netherlands. Pp. 416.
9-      Royse, D. J. (2008). Spawning to Casing in Commerical Mushroom Production. The Pennsylvania State University. University Park, PA 16802.
10-    Kuhad, R. C. ; Singh, A. and Eriksoon, K-E. L. (1997) Microorgansims and Enzymes Involved in the Degradation of Plant Fiber Cell Walls. In: Eriksson, K.-E .L.(ed.). Advances in Biochemical Engineering Biotechnology Springer-Verlag, Germany, P.46- 125.
11-    Edit, A-S. ; Dinka, M. ; Nemedi, L. and Horvath, G. (2006). Decompostion of Phragmites australis rhizome in a Shallow Lake. Aquatic Botany, 85:309-316.
12-  حمد , حسن بردان أسود (2005). تأثیر التقنیة الحیویة البکتیریة وخلائط الأوساط فی إنتاج الفطر المحاری Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus) .رسالة ماجستیر, کلیة الزراعة, جامعة الانبار. العراق.
13-    البهادلی , علی حسین والزهرون, هناء حمد (1991). أساسیات إنتاج الفطر (العرهون). دار الحکمة للطباعة والنشر. جامعة بغداد. العراق.  83صفحة.
14-  موسى , طارق ناصر والحدیثی, عبد الجبار وهیب وناصر, کلبوی عبد المجید (2003). دراسة بعض مکونات مسحوق جذور عرق السوس المحلی (Glycyrrhiza glabra). مجلة العلوم الزراعیة العراقیة, 34(2):26-19.
15-  الجنابی , عبد الباسط عباس علی (1984). تأثیر مستخلصات نباتیة مختلفة على فیروس موزائیک التبغ (TMV). رسالة ماجستیر, قسم وقایة النبات, کلیة الزراعة, جامعة بغداد. العراق.
16-    Singh, N. S. and Rajarathnam, S. (1977). Pleurotus eous (Berk) Sacc. A New Cultivated Mushroom. Current. Sci., 46(17):617-618.
17-  العبدلی , هیثم محیی محمد شریف (2002). تأثیر المغذیات، الجبرلین و مستخلص جذر السوس فی إنتاج أزهار القرنفل  Dianthus caryophyllus L. وظاهرة انفراج الکأس Calyx Splittin. أطروحة دکتوراه, کلیة الزراعة, جامعة بغداد. العراق.
18-    النعیمی ، سعد الله نجم (1984). مبادئ تغذیة النبات. مترجم للمؤلفین مینکل و کیربی. مطبعة دار الکتب. جامعة الموصل. العراق.
19-    Taiz, L. and Zeiger, E. (1998). Plant Physiology, 2nd Ed. ,Sunderland MA, U.S.A.
20-    Hou, H. ; Zhou, J. ; Wang, J. ; Du, C. and Yan, B. (2004).Enhancement of Laccase Production by Pleurotus ostreatus and Its Use for the Decolorization of Antraquinone Dye. Proc. Biochem., 39:1415-1419
21-    Sanchez, C. (2009). Lignocellulosic Residues Biodegradation and Bioconversion by Fungi. Elsevier Inc. Biotechnology Advances, 27:185-194.
22-  القیسی , مصطفى رشید محجوب (2006). تقویم کفاءة المواد فی إنتاجیة الفطر الزراعی الأبیض Agaricus bisporus وتحسین قابلیته الخزنیة. رسالة ماجستیر, کلیة الزراعة, جامعة بغداد. العراق.