Document Type : Research Paper

Authors

University of Anbar - College of Education for Girls

Abstract

This study included isolation of some active materials from SeidlitziaRosmarinus such as tannins, saponins and volatile oils with percentage of 59.1%, 31.1%, and 9.% respectively. Also the study included the determination of minerals in SeidlitziaRosmarinus such as " Na, Ca and K" using Flame photometer. The concentrations of these minerals were (86 ppm),(65 ppm) and )467 ppm)respectively. The anti-bacterial activity study was performed for the active materials isolated from SeidlitziaRosmarinus against two genus of pathogenic bacteria, Escherichia Coli and aurousStaphylococcus using agar-well diffusion method. It appeared from this study that all of the extraction have inhibitory effect on bacteria activity. The inhibition zone diameter varies with the type of active compound, its concentration and the genus of bacteria.

Main Subjects

  1. 1. الموسوعة العربیة، المرکــــز العربی لدراســـــات المناطق الجـــافة والأراضی القاحلة "دمشق"(2010).

    2. الجبوری، علی. " علم الأدویة الطبیعیة"، بغداد، العراق، (1993).

    3. حسین، فوزی طه قطب. " النباتات الطبیة زراعتها ومکوناتها"، دار المریخ للنشر والطباعة، الریاض، (1981).

    4. الحسین، محمد،"الجلو والشنان منظفات من صنع الطبیعة " (2010).

    5. المنظمة العربیة للتنمیة الزراعیة فی الخرطوم "تنمیة وتطویـــر المراعی الحدودیة المشترکة بین بعض الأقطار العربیة"، الخرطوم، (1981) .

    6. الحقیـــل، أروى عبد الکریــم والترکی،ترکی على، " دراســــة لبعض الخصائص البیئیة لبعض الأنواع النباتیة الملحیة" فی سبخة العوشیزیة بمنطقة القصیم فی المملکة العربیة السعودیة، (1997).

    7. السنکری، محمد نذیر، "نباتات ومراعی المنطقة الجافة وشدیدة الجفاف السوریة"، منشورات جامعة حلب، (1975).

    8. الحکیم، وسیم، " النباتات الطبیة والعطریة" منشورات جامعة دمشق، (1992).

    1. 9- JUDD," Plant Systematic", ( Sinauer 1999).
    2. 10-G, Gruen Wald, PDR For Herdal Medicines "Medical Economic Company", Montvale, New Jersey, (1998 ).
    3. الشحات, نصر ابو زید , " النباتات والأعشاب الطبیة ", الدار العربیة للنشر والتوزیع (2000).
      1. Van, P.J.," Nutritional Ecology of the Ruminants", 2nd ed, Cornell University Press. Ithacha, N.Y., USA, (1994).
      2. الدجوی, علی ," موسوعة إنتاج النباتات الطبیة والعطریة ", الکتاب الثانی , مطبعة الاطلس , القاهرة (1996).
      3. السلامی, وجیه مظهر ," تأثیر مستخلصات نباتی المدید والهندال فی الأداء الحیوی لحشرة من الحنطة ", أطروحة دکتوراه فلسفة , کلیة العلوم , جامعة بابل (1998).
        1. Mohammed  R.,  Peng J., Kelly M., Mark T., " Cyclic Heptapeptides from the Jamaican Sponge Stylissa Caribica", J. Nat. Prod., 69(12): 1739-1744 (2006).
        2. السامرائی، خلود وهیب" توزیع  القلویـدات وأهمیتها  التصـنیفیة فی بعض الأنواع البریة من العائـلة الباذنجانــیة Solanaceae  فی العراق"،رسالة ماجستیر، کلیة العلوم، جامعة بغداد، صفحة 157،(1983).
        3. عبد المختار، انتصار جواد،""دراسة بعض الخصائص الدوائیة لبعض النباتات الطبیة فی بعض الدیدان الطفیلیة فی الفئران المختبریة".رسالة ماجستیر،کلیة الطب البیطری،جامعة بغداد(1994).
        4. لسلامی:وجیه مظهر."تأثیر مستخلصات نباتی المدید Convolvulus arvensis والهندال Ipomea Cairica فی الأداء الحیوی لحشرة من الحنطةSchizaphi graminum .  أطروحة دکتوراه فلسفة، کلیة العلوم،جامعة بابل،صفحة 111 (1998)..
          1.   Shihata,I.M."A Pharmacological Study of  Anagalis"  .M .D. Vet Thesis. Cairo (1951).
          2.  Zook, E.G.; Greene, F.E .and Smorris ,E.R."Nutrient Composition of Selected   Wheat   and  Wheat   Products VI .Distribution of Manganese, Copper ,Nickel ,Zinc, Magnesium, Lead, Tin, Cadmium, Chromium and Selenium as Determined by Atomic Absorption Spectroscopy and Colorimetry Cereal Chemist".48:720-731.(1970).
          3. Brown R. and Poxton I.R. "Centrifuges, colorimeters and bacterial Counts in: Mackie and Mc Careney Practical Medical Microbiology "by Collee ,J.G. ; Fraser , A.G.; Marmion, B.P. and Simmons  A., Fourteenth Edition , Vol. l, Churchill Livingstone , New York,(1996) , p. (845-852).
          4. Sageska y. M., Uemura T.  ”Anti-Microbial and Anti- Inflammatory Actions of Tea leaves Saponin”, Yaugaku Zasshi, Mar.,(1997), 116(3):238.
          5. A. Ashnagar, N. Gharib and H. Haidari . (2007). “Isolation and Identification of Anthralin from the Roots of Rhubarb Plant “. 4:4. 546-549.
          6.   دلالی، باسل کامل و الرکابی،کامل محمود،"کیمیاء الأغذیة"، دار الکتب للطباعة والنشر، جامعة الموصل، (1988).
            1. Grimshow, J.(1976). "Depsides, Hydrolysable Tannins, Lignans, Lignin and Humic Acid".  Coffeys.(ed), Vol. 111, Part D. Amsterdam: Elsevier Science Publishing Co.
            2. Reed, J.D. (1995). "Nutritional Toxicology of Tannins and Related  Polyphenols in Forage  Legumes", J. Animal Society, 73, 1516-1528.