Document Type : Research Paper

Author

Tikrit University - College of Engineering

Abstract

Competent study to valuation quality of local imported bottled water with different volume (0.5-20) liter during periods July. to December /2011 in Tikrit city and compared the results with standard SDWF and World Health Organization for bottled drinking water and the recorded properties. The results of this study clari/fied theincrease in values and concentrations of turbidity, pH, total dissolved solids, total hardness, calcium, dissolve oxygen, color, nitrogen and potassium in local and imported samples. All the results are accordant with standard SDWF and World Health Organization except TDS in four local samples. The result showed that almost of recorded properties in the cover of bottles are not accordant with effect propertied drinking bottled water.Key word: Bottled drinking water, Standard drinking water quality, Examination physical, Chemical and biological properties, Bottled drinking water, Coliform bacteria.

Main Subjects

[1] Al-Fraij, K.M.; Abd-Elaleem. M.K. and Ajmy, H. (1999). Comparative study of potable and bottled mineral waters available in the state of Proceedings of the 4th Gulf Water Conference. Bahrain. Kuwait.  
[2] Hairston, J. E. (2008). Bottled Water: Beneficial Industry or Super Can Job. Alabama State Water Program. Auburn University. National Water Conference. 
 [3] زاهد, ولید بن محمد کامل (2002). جودة میاه الشرب المعبأة المحلیة والمستوردة فی المملکة العربیة السعودیة. مجلة جامعة الملک عبد العزیز, العلوم الهندسیة. م14 :. ع2: . 
 [4]فاضل, أمجد محمد (2009). التقییم النوعی لمیاه الشرب المعبأة المحلیة والمستوردة فی العراق. مجلة العلوم الهندسیة. جامعة المثنى. 
[5] رزوقی, سراب محمد محمود (2010). دراسة بعض الخصائص الفیزوکیمیائیة والمایکروبیة للمیاه المعبأة المنتجة محلیا والمستوردة فی مدینة بغداد. المجلة العراقیة لبحوث السوق وحمایة المستهلک. م: 2. ع: 3. 
 [6]العادلی, عقیل شاکر (1992). تأثیر الفعالیات البشریة غلى نوعیة میاه نهر دیالى الأسفل. رسالة ماجستیر. کلیة العلوم. جامعة بغداد.
[7] الهیئة العربیة السعودیة للمواصفات والمقاییس (1997). المواصفة القیاسیة رقم (1984/409): میاه الشرب المعبأة. الریاض. المملکة العربیة السعودیة.
[8] عویضة، عصام بن حسن (1997). أساسیات تغذیة الإنسان. مطابع جامعة الملک سعود، الریاض. 
 [9]الشامی, امال سید وعبد القادر, منى وشرایرة, حیاة (1985). التغذیة الصحیة للأنسان. الدار العربیة للنشر والتوزیع, القاهرة.
[10] SDWF. (2008). TDS & pH Safe Drinking Water Foundation.
[11] Abed, K. F. and Alwakeel, S. S. (2007). Mineral and microbial content of bottled and tap water in Riyadh. Saudi Arabia. Middle-East J. Sci. Res. Vol.: 2(3): 151-156.  
[12] Wellcare (2007). Wellcare Information For You About Total Dissolved Solids (TDS). Wellcare Program Of Water System Council (WSC). Wallcare  
        Publishing.
[13] Cech, T. V. (2003). Principles Of Water Resources History, Development, Management and Policy. John Wiley and Sons Inc. U.S.A. Vol.: 446. 
[14] Fisher, A.; Reisig, J.; Powell, P. and Walker, M. (2008). Reverse Osmosis (R/O): How It Works. Cooperative Extension, University Of Nevada, Agricultural Experiment Station, USA.  
[15] Gupta, D. P.; Sunita, S. and Sahran, J. P. (2009). Physiochemical analysis of ground water of selected area of Kaithal city (Haryana). India. Researcher. Vol.: 1(2): 25-30.
[16] International Bottled Water Association, U.S. bottled water market: per capita consumption by region, www. Bottled water. Orrg/public/percaita.html, www.bottledwate.org/public/ percaita.html.
 [17] International Bottled Water Association, The IBWA model code (2000). www.bottledwater.org/public/indreg.html. 
[18] Spellman, F.R. (1998). The Science of Water: Concepts and Applications. Technomic Publishing Company, Inc., Lancaster, Pennsylvania.
[19] Alabdula`aly, A.I. and Khan, M.A., (1999). Chemical composition of bottled water in Saudi Arabia. Enviro. Monitoring and Assessment. Vol.: 54: 173-189.
[20] Henry, J.G. and Heinke, G.W.(1996). Environmental Science and Engineering. 2nd ed., Prentice-Hall, Inc., Upper Saddle River, NJ, pp 274-275.
[21] World health organization (1999). Guideline for drinking waterquality. 2nd. Ed. Vol. 2. pp:940- 949.    
[22] عباوی, سعاد عبد وحسن, محمد سلمان (1990). الهندسة العملیة للبیئیة فحوصات الماء. دار الحکمة للطباعة والنشر, الموصل.
[23] إسماعیل، عدنان علی (1987) دراسة النوعیة المیکروبیة للمیاه فی العراق. رسالة ماجستیر، کلیة الزراعة، جامعة بغداد.
[24] الجهاز المرکزی للتقییس والسیطرة النوعیة (1996). المواصفة رقم(417). میاه الشرب، العراق.
[25] Pip, E. (2000). Survey of bottle drinking water available in Manitoba. Canada. Environmental Health Perspectives. Vol.: 108(9): 863-866.