1--Barua, P.K.; Dyer, D.W.; and Neiders, M.E. (1990). Effect of iron Limitation on Bacteroidesgingivlis. Oral Microbiolimmunol. 5.Pp263-268.
2-Holt, R.; Robert, G. and Scully, C.(2000). Dental damage, Sequelae, and Prevention. B.M.J.6(Issue 7251). 1717-20.
3-الرجب، وفاء جاسم والقزاز حسن محمد علی. (1984). علم الاحیاء المجهریة. الجزء الثانی ص714
4-Dalby, A. (1996). Siren Feasts. A History of Food and Gastronomy in Greece. London. Routledge.
5-Paterson, W. (1990). A fountain of Gardens, Plants and Herbs from the Bible. Edinburgh-
6-Paster, N.; Menashero, M.; Ravid, U. and Juren, B. (1995). Antifungal activity of oregano and thyme essential oils applied as fumigants against fungi attacking stored grain. J. food protect.
7-Cruickshank, R.; Duguid, J.P.; Marmion, B.P. and Swain, R.H.A. (1975). Medical microbiology: the practice of Medical Microbiology. 12th ed. Churchill Living Stone, Edinburgh, London and New York. Vol. 2
8-Jawetz, E.; Melnick, J.L. and Adelberg, A. (1998). Review of Medical microbiology 21th ed. Middle East edition, Beriut, Labanan.
9-Vandepitte, J.; Engbaek, K; Piot, P. and Heuck, C.C. (1991). Basic laboratory Procedures in Clinical bacteriology, World Health Organization, 14-92.
10-Holt, J.G.; Kreig, N.R.; Sneath, P.H.A.; Staley, J.T. and Williams, S.T. (1994). Bergy’s Manual of Determinative Bacteriology. “9th ed.”. Williams and Wilkins. Co. Baltimore, London
11-Harborne, J.B.(1973). Phytochemical Methods. Science paper. Blacks. Chapman and Hall. London
12-الآلوسی، ثائر عبدالقادر صالح. (2004). دراسة تأثیر بعض المستخلصات النباتیة على دور الیرقی لبعوض Culex quinquefasciatus . رسالة ماجستیر. کلیة العلوم. جامعة الانبار
13-التمیمی، رائد عادل حنون. (2001). تأثیر مستخلصات نباتی بقلة الملک Fumaria parviflora والشوک Prosopis farcta على بعض الممرضات البکتیریة والفطریة المسببة للأمراض الجلدیة. رسالة ماجستیر. کلیة العلوم. الجامعة المستنصریة.
14-المحمد، نعیم ثانی ،الراوی ،خاشع محمود ،خمیس،مؤید احمد والمرانی ،ولید خضیر.(1986).مبادئ الاحصاء.مطبعة وزارة التعلیم العالی والبحث العلمی .جامعة بغداد.
15-الحسینی، عدی متعب هادی. (2002). دراسة مایکروبایولوجیة لمسببات تسوس الأسنان والتهاب اللثة وما حول السن والخراجات حول الجذر فی محافظة النجف الاشرف. رسالة ماجستیر. کلیة العلوم. جامعة الکوفة.
16-Brambilla, E.; Twetman, S.; Felloni, A.; Gagetti, M. G.; Canegallo, L.; Garica, G.F. and Strohmenger, L. (1999). Salivary mutans Streptococci and Lactobacilliin 9 and 13 year old Italian –School- Children and the relation to oral health. Clin. Oral. Investig. 3(1): 7-10.
17- Jaksha, S.D.M.D.(2011). The role of a toothbrush in tooth brushing, intra-oral bacteria. AAOSH connect, Vol. 3
18-Saini, S.; Mahajan, A.; Sharma, J.K.; Arora and Saini, O.P.(1999). Polymicrobial etiology of dental caries. Indian. J. Pathol. Microbiol.42(1):25-9(AB).
19-Murry, B.E. (1999). Antibiotic resistance. Advances in internal medicine , 42 :339-367.
20-Vieira, A,; Carina, S. and Anne, H. (2006). Journal of Medical Microbiology. 55(5). Pp: 609-615.
21-Koneman, E.W.; Allen, S.D.; Janda, W.M; Scheekenhergar, P.C. and winn, J.W.C. (1992). Color palate and text book of diagnostic microbiology, 4th ed., Pp: 405-429.
22-Al-Rawi,A.M.M.(2012). Detection of Porphyromonas gingivalis from Periodontal Pocket Infections by Microbial Cultivation and PCR Techniques.Raridan Journal of science (23) Pp39-55
23-Howard, B.J.; Keiser, J.F.; Smith, T.F.; Weissfeld, A.S. and Tilton. (1993). Clinical and Pathogenic Microbiology. Second Edition. Pp 397-403.
24-Mahon, C.R.; Lehman, D.C.; Manuselis, G.(2007). Textbook of Diagnostic MicroBiology. Third Edition. Pp 618-633.
25-الزبیدی، لبیب احمد کاظم . (2005). الفعّالیة التثبیطیة لمستخلصات قلف نبات القرفة )الدارسین( ضد بعض الاحیاء الدقیقة لاستخدامها فی حفظ اللحم المفروم . رسالة ماجستیر. معهد الهندسة الوراثیة والتقنیات الاحیائیة للدراسات العلیا. جامعة بغداد.
26-Giese, J. (1994). Antimicrobials assuring food safety. Food Technology, June, 102-110.